A szomszédom környezetkímélővé válik

Nagyon szeretek zenét hallgatni. Nem tudok mondani egyetlen műfajt sem, ami a kedvencem lenne, minden stílusból megfognak egyes számok. Amit csak tehetek, zene mellett teszem. Például rendszerint fülhallgatóval futok. Ennek a hátránya, hogy a zajokat nem hallom meg, emiatt veszélyesebb a közlekedés és sok mindent nem veszek észre. Ezekkel tisztában vagyok, mégsem változtatok ezen a szokásomon, ugyanis nem sok szabadidőm van, muszáj mindkét hobbimat, tehát a futást és a zenehallgatást is együtt megoldanom.

Tegnap is épp így futottam, amikor egyszer csak észrevettem, hogy a szomszédom, és egyben kedves barátom háztetőjére jó pár napelemet felszereltek. Igazán meglepődtem, hiszen tudtam, hogy ez már egy több napos folyamat lehet, nem aznap reggel szerelték fel az összeset, viszont én ezt észre sem vettem. A zajokat a bömbölő zene miatt nem hallottam, felfele pedig nem tekintgetek. A saját figyelmetlenségem mellett az is meglepett, hogy a szomszédom, Matyi, nem szólt a napelem rendszer telepítéséről, pedig gyakran beszélünk.

A meglepettségemet nem tudtam és nem is szerettem volna titkolni, így még tegnap délután meglátogattam a szomszédot, hogy érdeklődjek a környezetkímélő beruházásáról. Matyi elárulta, hogy a napelemek telepítése egy pályázatnak köszönhető, ami a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” nevet kapta. A támogatás által 0%-os kamatozású hitelt nyerhetnek el a korszerűsítésre készülő személyek. A keretösszeg 105,2 milliárd forint. Ennek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a többi a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásaira van szánva. A hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. A támogatás nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréréjére is. Matyi nem szeretne túlságosan nagy átalakításokba belemenni, így csak a napelemeket szerelteti fel a tetőszerkezetre.

A pályázatnak nyilvánvalóan vannak feltételei is: szükség van 10% saját forrásra, valamint a futamidő maximum húsz év lehet. Ezek persze nem fogtak ki a szomszédomon, hiszen nagyon jó munkahelye van, valószínűleg néhány éven belül lazán visszafizeti a kölcsön kapott pénzt.  

Matyi kiemelte, hogy nem minden házra lehet napelem rendszert szerelni, ugyanis számos dolgot figyelembe kell venni: a tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, valamint megfelelő tájolásúnak is kell lennie. Mindezek mellett a tető dőlésszöge, az árnyékot nyújtó esetleges épületek, valamint az elektromos rákötési pontok is problémát jelenthetnek. A napelemek telepítése előtt ezeknek a gondot okozó tényezőknek az esetleges jelenlétét egy szakember mérte fel. Erre mindenképp szükség van, hiszen nem érdemes telepíteni a napelem rendszert, ha a későbbiekben nem tud majd hatékonyan működni. Matyinak egy újépítésű, jó elhelyezkedésű háza van, így a szakember megállapította, hogy ideális a napelem rendszer telepítéséhez.
A szomszédom igazán kedves volt, hogy ilyen részletesen beszámolt a napelemek telepítéséről. A beszélgetés elgondolkodtatott, lehet nekem is pályáznom kellene a támogatásra.