A zenéről Benedek bácsi miatt sem mondok le

Szabadidőmben a kedvenc elfoglaltságom a zenehallgatás. Teljesen ellazít, kikapcsol, elfelejteti velem a problémákat és sokkal jobb kedvre derít. Sajnos az egyetlen gond ezzel, hogy nagyon hangosan szoktam hallgatni a zenéket, úgy szeretem ha bömbölnek a hangszórók. Ezzel persze nem nekem van gondom, sokkal inkább a szomszédomnak, Benedeknek. A bácsi elmondása szerint nagyon rosszul viseli a hangzavart, főként az én szörnyű zenéimet. Nem tudom, hogy ahhoz mit szólna, ha rocker lennék. A lényeg az, hogy Benedek bácsival megkeserítjük egymás életét: én nem hagyom őt nyugodtan pihenni, ő pedig nem hagy engem kikapcsolódni.

A szomszéddal való vita már hosszú hónapok óta megy, igazából azóta, hogy beköltöztem a lakásba. Sokat gondolkodtam rajta, hogy mit kellene tennem ahhoz, hogy a helyzet rendeződjön, de mára már rá kellett ébrednem, hogy lehetetlen a szomszéddal kiegyezni, sosem fogunk egy nevezőre jutni. Ezért úgy határoztam, hogy a probléma forrását kell megszüntetnem. Természetesen az meg sem fordult a fejemben, hogy ne hallgassak többé hangosan zenét, inkább arra gondoltam, hogy kicseréltetem a régi ablakaimat, műanyag ablakokra, ami sokkal jobban szűri a zajt.

Úgy döntöttem, hogy a folyamat felgyorsítása érdekében először lemérem az ablakokat, majd már ezekkel az adatokkal keresek kivitelezőt és kérek konkrét árajánlatot. A mérési folyamat nagyon egyszerűen ment, hamar túlestem rajta, majd elkezdtem hívogatni a szakembereket. Amikor már a harmadik válaszolta azt, hogy műanyag ablak egyedi méretben náluk nincs, és nem gyártanak, elkezdett gyanús lenni a dolog. Teljesen úgy néznek ki az ablakaim, mint másokéi, semmi különös nincs a méretükben, így egyre valószínűbbnek tartottam, hogy a mérési folyamat során valamit elnéztem.

Nem vagyok az a típus, aki feladja a dolgokat, így ezután sem hívtam ki egy szakembert, hanem elkezdtem nézelődni a neten, próbáltam megfejteni, hogy hogyan kell jól lemérni egy ablakot. Néhány perc után rátaláltam a muanyagablakom.hu internetes oldalra, ahol nagy részletességgel leírták, hogy mi a helyes mérési folyamat.

A weboldalról megtudtam, hogy a nyílászáróknál a tok külső méretei vannak megadva, vagyis ennek a méreteit kell megadni a kivitelezőknek. A nyíló ablakszárnyakat teljesen felesleges lemérni, hiszen abból lehetetlen kiszámítani, hogy mekkora beépítési méretekben szükséges gondolkodni. Szóval én már itt elrontottam a mérést.

Nekem nagyon régi ablakaim vannak, amik teljesen körbe vannak burkolva, a tok széleit takaróléc fedi, és így nem látszik, hogy mettől meddig tart, ezért még nehezebb lemérni. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha a kicserélendő ablakok körül megbontjuk egy helyen a burkolatot, és megnézzük, hogy mekkora az a rész, ami nem látszik. Ezután már egyszerűen lemérhető és kiszámítható az ablaktok külső szélessége és magassága.

Ezután ismét lemértem az ablakot. Az új méretekre már senki nem mondta azt, hogy műanyag ablak egyedi méretben nincs.