Zene, szőnyeg, kandalló és egyéb állatfajták

Amikor még gyerek voltam és a szüleimmel éltem, volt egy kedvenc éjszakai játékom. Na nem az. Amikor az egész család elment aludni, kilopóztam a nappaliba. Megkerestem a Spotifyban az aktuálisan kedvenc zenéimet és megágyaztam a szőnyegen. A tévében odakapcsoltam a Kandalló TV csatornára. Zenét hallgattam és közben bámultam a tüzet. Órákon át így álmodoztam arról, hogy milyen lesz a jövő.

Aztán a jövőből jelen lett: saját lakásom van és már nem kell kilopóznom a nappaliba. Viszont nincs Kanapé TV csatornám. Pontosabban semmilyen tévécsatornám nincs, mivel tévém sincs. Évek óta vágyakozom a gyerekkori éjszakák hangulata után.

Aztán egyik nap szembejött a megoldás egy reklámban: elektromos kandallók.

elektromos kandallók

Hogy ez eddig nem jutott az eszembe! Igazából azt sem tudtam, hogy létezik ilyen. Az elektromos kandallók sokkal jobbak, mint a tűz a tévében. És egy elektromos kandalló sokkal jobb a hagyományos kandallónál is:

  • fűt: nagyon gyorsan és tartósan képes meleget varázsolni a lakásban,
  • gazdaságos: beprogramozható, hogy mikor kapcsoljon be, ill. hogy milyen hőmérsékletet kívánunk elérni. A teljesítménye szabályozható. Telefonról is vezérelhető,
  • nulla káros anyag kibocsátás: nincs sem füst, sem korom,
  • vizuális élményt ad: sokkal szebbek benne az égő hasábok, mint a tévében. Sőt, a lángeffektek állíthatóak is,
  • hangot ad: igazán élethű a ropogó fa hangja,
  • nem kell hozzá fát vágni: a favágás egy romantikus dolog. Mindaddig, amíg egyszer a nyaralóban lévő régi kerítést nem neked kell tűzifának felhasogatni,
  • veszélytelen: nincs veszélye alattomos szén-monoxid mérgezésnek,
  • nem kell hozzá kéményseprőt hívni: mert nem szükséges hozzá kémény sem,
  • lejátssza a kedvenc zenéidet: ja, ezt azért nem. Erre nem képes. Ehhez viszont továbbra is ott az okostelefonom.

Már csak egyetlen kérdés maradt nyitva a fejemben: honnan szerezzem be az elektromos kandallót. Óvatos duhaj vagyok, nem szeretnék csak úgy besétálni egy üzletbe és megvenni. Hiszen egy fűtési rendszerről van szó, fontosnak tartom ilyen témában kikérni egy szakember véleményét.

Megtaláltam a neten a Fűtésrendszerek weboldalt. Itt nagyon részletes leírást találtam az elektromos kandallók működéséről, előnyeiről. Az oldalon online tudtam kérni árajánlatot is. Ebben nagyon korrekt árat és műszaki tartalmat kaptam. Megrendeltem a masinát, amelyet a Fűtésrendszerek területileg illetékes szakembere helyezi majd üzembe a lakásomban.

Pontosan 5 munkanap választ el attól, hogy éjszaka újra a nappaliban ágyazzak meg magamnak és a ropogó tűz látványánál a kedvenc zenémre a jövőről álmodozzak. Egyetlen bökkenő van, de erről nem az elektromos kandalló tehet: a jövőm nagyrészt már a jelen. És a jelen korántsem lett olyan izgalmas, ahogyan azt 20 évvel ezelőtt az a kiskamasz elképzelte…