Környezettudatos zenélés

A bandám és én elég jól keresünk manapság a koncertjeinkből és az egyre sűrű haknikból befolyó összeg miatt. Ezért új stúdiót építtetünk, személyre szabottat, úgy terveztük, hogy mind a hat tagunk igényének megfeleljen. Már megvan a helyszín, megvannak az alapok és kezd kialakulni az egésznek a kiosztása, a design, nagyon állat lesz! Az egész építkezés alatt figyeltünk arra, hogy minél környezettudatosabb folyamatokkal készüljön el, és éppen ezért, mint egyfajta koronája az építkezésnek illetve magának az épületnek, napelememet is telepítünk a tetőre.

Egyikünk házán sincs még, ezért nem igen tudtuk, hogyan kell ennek nekivágni, de Balázs, a gitárosunk haverja, ellátott egy-két tanáccsal. Pontosabban ajánlott egy céget, akik napelem telepítéssel foglalkoznak, ő velük csináltatta meg saját napelemét. Nagyon jó véleménnyel volt róluk, ezért hittünk neki, és együtt a bandával megnéztünk a honlapjukat, hogy mégis miről van szó.

Az első, amit láttunk, hogy nagyon sok információ van a napelemekről. Kicsit meghökkentünk, de belevágtunk végül, és végigböngésztük az egész oldalukat. A gond az volt, amiért kérdés volt, hogy meg tudjuk-e oldani a napelemmel való működést, hogy a stúdió alapterülete eléggé kicsi, viszont a fogyasztásunk jó sok lesz, tehát nem tudtuk, hogy elfér-e annyi napelem panel, amennyi meg tudja teremteni a számunkra szükséges energiát. Tehát, ami igazán érdekelt minket: a napelem méretek. Hogy a panelek mekkora teljesítménnyel bírnak? És hogy mennyi panelre volna szükségünk, ahhoz hogy lefedjük energiafogyasztásunkat?

Aztán, amikor leültünk együtt elolvasni az oldalon látottakat, kiderült számunkra, hogy három féle kW teljesítménnyel dolgoznak.

Szimpatikus volt számunkra az oldal, nagyon sok információt talál rajta az ember, a napelem mérete is egy volt a sok közül. Nagyon tetszett nekünk, hogy elmagyarázzák, pontosan miről is van szó, hogy miért is jó ezt az energiatermelést választani, tippeket adnak, nagyon jó garanciával dolgoznak, és még a felhasznált anyag minőségét is garantálják. Utánanéztünk más cégeknek is, hogy ők mennyiért és hogyan vállalják. Árfekvést tekintve egyértelműen ez a cég a nyerő, úgyhogy náluk folytattuk tovább a kutakodást.

Szinte biztosak voltunk abban, hogy az öt, azaz a legnagyobb méret lesz számunkra a megfelelő, de természetesen rákattintottunk a linkre, és elolvastuk, mit kell erről tudni. Tudtuk, hogy sok a fogyasztásunk, hiszen ott vagyunk szinte minden nap, egész nap, és folyamatosan használjuk a gépeket a zeneíráshoz, ezért gondoltuk, hogy a legnagyobb teljesítményre lesz szökségünk. Ráadásul úgy terveztük meg az új épületet, hogy belegondoltunk, hogy az szinte a második otthonunk lesz, van ott mikró, légkondi, különböző konyhai ketyerék, fűtés minden egyéb, amik szívják az áramot. Nyilván, mivel új lesz a helyzet, a helyszín, ezért még nem tudjuk, hogy mennyit fogyasztanánk, ha nem napelemmel termelnénk az áramot, ezért csak a régebbi fogyasztásainkból tudunk számításokat végezni.

Láttuk az oldalon feltüntetett példákon keresztül, hogy már 102 négyzetméteres házra is telepítenek 5-6 kW-os napelem méretet, ez úgymond nyugtató volt, hiszen a mi stúdiónk 150 négyzetméteres lett, ami belecsúszik ebbe a kategóriába ezek szerint.

Abban is szinte biztosak voltunk, hogy a hálózatra visszatápláló rendszert szeretnénk telepíttetni, hiszen jól jön a fel nem használt energia például a hosszú éjszakákon, amiket átzenélünk a stúdióban.

Mivel most nagyon sok pénzt fektetünk az új stúdióba, és valljuk be, a napelem méreteitől függetlenül, a telepítés egy vagyon (ami nyilván később – 8-10 éven belül – megtérül), ezért a közeljövőben vissza kell fognunk magunkat, keveset szabad költekeznünk, ami miatt jó lesz látni, hogy a napelemekből nyert energiát többé nem a szolgáltatóktól kell beszereznünk, ezzel pedig igen komoly összegeket spórolhat meg a banda minden hónap végén, amikor a villanyszámlán egy a korábbiaknál sokkal kisebb összeg jelenik meg. Ez igazán vigasztaló tudat.

Miután utánaolvastunk a dolgoknak, nyilván a kisebb napelem méreteknek is utánanéztünk az oldalon, eldöntöttük, hogy belevágunk, méghozzá az 5 kw-os teljesítmányű napelem rendszer telepítésébe. Ajánlatot kértünk, és a személyes találkozó is megesett, ahol a fiatalember, akivel leültünk beszélgetni, nagyon szimpatikus volt mindannyiunk számára, és szakértelemmel is bírt.

Megegyeztünk, és most már csak türelmesen várjuk a rendszer végleges üzembe helyezését, és ha már látjuk a működését, akkor mindenképpen teljes meggyőződéssel fogjuk ajánlani az ismerőseinknek is, hogy kövessék a példánkat, hiszen nem lehet fontosabb ügy manapság, mint a környezetvédelem, és ezzel azt hiszem, és a zenekar minden tagja is, hogy a legnagobb dolgot tesszük, amit egy átlag ember tehet az eljövendő generációk életminőségének védelmében.