A céges autómba nem engedem beszállni a barátaimat részegen

Nem sok barátomnak van már saját autója velem ellentétben, úgyhogy általában én vagyok a sofőr, amikor együtt megyünk valahova. Szívesen furikázom őket, csak ez sokszor azért lemondásokkal is jár. Gyakran járunk például koncertekre, és mivel eléggé kint lakunk a városból, a legtöbb koncerthelyszín igen csak távol esik tőlünk. Így persze sokkal gyorsabban és kényelmesebben jutunk el a helyre kocsival, mint ha tömegközlekedéssel, négy átszállással kéne odautaznunk. Hogyha jól sikerül az este és elengedjük magunkat, legurul egy kicsit több ital a kelleténél, a hazajutás olyankor semmilyen módon nem egy leányálom. Ha nagyon rossz a helyzet, taxival megyünk haza, ha viszont még rendelkezünk józan ítélőképességgel, akkor hazautazunk tömegközlekedési eszközökkel. A harmadik eset a legrosszabb, amikor az én autómmal megyünk, mert ilyenkor persze nem ihatok, de ők meg van, hogy nem bírnak ellenállni a kísértésnek, és minden szolidaritásuk ellenére is becsípnek. Biztos sokan tapasztalták már meg, hogy milyen egy társaságban egyedüli józannak lenni. Egy ideig szórakoztató, de egy bizonyos pont után fárasztó.

Mióta céges autót kaptam és azzal járok mindenhova, nem engedem a haverjaimnak, hogy túlzottan berúgjanak a koncertek alkalmával. Nehogy a végén még kárt tegyenek az autóban. Igazából az se engem terhelne, hanem a flottakezelő cég, ahonnan béreljük a céges autókat, ellát minden szervizeléssel és karbantartással kapcsolatos ügyet, de hát annyira szép autó és úgy szeretem vezetni, hogy kár lenne érte. Szerencsére egy nagyon is hozzáértő céggel sikerült szerződést kötnünk, a Flottauto Lízing Kft-vel, akik az igényeink felmérése után a legszuperebb autókat segítettek nekünk kiválasztani. Tartós bérlettel vesszük igénybe az autóikat, tehát így havonta kisebb összeget fizetünk, mintha lízingre kötöttünk volna szerződést, viszont a szerződés végén a lízingbeadóé marad az összes autó, a tulajdonjog sosem lesz a miénk.

A tartós bérlet, más néven operatív lízing keretein belül háromféle csomagból lehet választani a Flottauto Lízing Kft-nél: Standard, Comfort és Superior csomag. Mindegyik tartalmaz biztosításokat az autóra, adókat, valamint a flottakezelési szolgáltatásokat: szervizelés megszervezése, a javítások anyag- és munkadíjának ellenőrzése, bírságok kezelése, gumik karbantartása és a többi. A Comfort és a Superior csomag ezeken felül is tartalmaz szolgáltatásokat. A honlapon mindez részletesen le van írva. Az autók bérlésére nemcsak az operatív lízing merülhet fel lehetőségként. A másik kettő a zárt végű pénzügyi lízing, amikor a szerződés után a lízingbevevőé lesz az autó, valamint a nyílt végű pénzügyi lízing, amikor is nincs előre meghatározva, hogy ki kapja az autó tulajdonjogát, a használónak elővásárlási és vevőkijelölési joga lesz. Ha szeretnéd megtudni, hogy mik az előnyei és a kockázatai a nyílt végű pénzügyi lízingnek, nézd meg itt a flottakezelő cég honlapján.

A nyílt végű pénzügyi lízing is egy teljesen legális módszer, csak előfordulhat, hogy a NAV máshogy értelmezi. Mindenképp nézd meg a honlapot és olvasd el ezt a blogbejegyzést a kockázatokról, ha épp hasonló döntés előtt állsz, mert segít felmérni, hogy melyik lehetőséget érdemes választanunk.