Beethoven tálalva

Meglepő lehet hallani, bár azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül: csakis kizárólag úgy tudok főzni, hogyha valamilyen zene szól a háttérben.

Nem értem pontosan, hogy miért van ez: egyesek szerint a zene ellazít, segít a koncentrálásban, azáltal, hogy képes elterelni az egyébként komor, vagy egyenesen ártalmas gondolatainkat.

Meg kell, hogy erősítsem ezt a feltételezést: zene nélkül egyszerűen nem tudok normálisan egy hagymát sem felvágni, odaégetem még a tejbegrízt is, vagy épp elfelejtem leszűrni a kifőzött tésztát.

Arra gondoltam, hogy kéne az étkezőbe valamilyen dekoráció, amely prezentálja ezt az elválaszthatatlan viszonyt a zene és a főzés között.

Az egyik művész barátom szerencsére fel is ajánlotta, hogy szívesen kiveszi a részét a dekoratív elem beszerzésében: hosszasan beszélt nekem egy régi Beethoven-festményről, amely olyan furcsa szögben volt ábrázolva, mintha a zeneszerző feje a tányérból nőne ki.

Egyikünk sem tudta pontosan eldönteni, hogy mi lehetett az alkotó alapkoncepciója, de nem is ez volt a lényeg: csupán egy kép kellett az asztal fölé.

Arra gondoltunk, hogy kellene készíteni egy élő szereplős “remake”-t a bizarr képről: megállapodtunk abban, hogy csinálunk egy fotósorozatot, ahol én veszem át Beethoven helyét.

Ezzel csupán annyi volt a gond, hogy nem találtam otthon egyetlen olyan tányért sem, amely felvehette volna a versenyt, a portrén láthatóval.

Ezt nem hagyhattam annyiban: valamit szereznem kellett, hogy a lehető leghitelesebb fotósorozat jöhessen létre.

Az interneten így találtam rá a hunniakristaly.hu nevezetű oldalra, ahol szebbnél szebb tányérok jöttek velem szembe: menzatányéroktól kezdve salátás tálakon át a törhetetlen lapostálakig mindent megleltem itt, amit addig sehol máshol nem találtam.

Utóbbit nagyra értékeltem, mivel épp kapóra jött a fotózáshoz: a hunniakristaly.hu-ról rendelt tányér ugyanis valóban törhetetlennek bizonyult, így nem kellett minden percben újrakezdeni a fotózást.

A portré remakelése után arra gondoltam, hogy nem volna ördögtől való még több tányért, valamint tálat rendelni a hunniakristaly.hu-ról.

A meglévő törhetetlen mellé be is szereztem gyorsan még egy hőálló tányért, továbbá egy kancsót, mert ezt a kompozíciót valamiért igazán művészinek tartottam.

Csak ajánlani tudom a hunniakristaly.hu-t mindenkinek, aki nem bízik az egyensúlyérzékében, vagy a kézügyességében főzés közben: ekkor a törhetetlen tányérok és tálak sokat tudnak segíteni.

Aki pedig bármilyen főzéssel, vagy konyhaművészettel kapcsolatos fotók összeállításában gondolkozik, szintén jól járhat a hunniakristaly.hu-val: gyakorlatilag nincs olyan konyhai eszköz, amely ne lenne fellelhető a kínálatukban.

Hihetetlen egyébként, hogy egy tányér, valamint egy festményen ábrázolt tányér mennyit tud dobni egy helyiség hangulatán: mióta a portréhoz megrendeltem a tányért a hunniakristaly.hu-ról, nemcsak az asztal látványa nyújt esztétikusabb érzetet, hanem az egész étkező is.

Pontosan olyan, mintha Beethoven képe lenne folyamatosan tálalva.