A napelem már nem fedi az áramfogyasztásunkat az új hangosítás miatt

A házunkat már évekkel ezelőtt napelemes rendszerrel szereltettük fel. Több oka is volt ennek. Egyrészt szeretnénk környezettudatosan élni és erre a mentalitásra nevelni a gyerekeinket is. Más felől pedig a hosszú távú anyagi előnyei miatt persze. Most egy befektetés, de évekre előre nullázta a villanyszámlánkat. Eddig..

A fiam 16 éves és – nyilván elfogult vagyok – szerintem óriási zenei tehetség. Énekel, gitározik, régebben hegedűn is játszott és azt is nagyon szerette, de most nagyon elhatárolódott egy poposabb, rockosabb irányba. Ez valószínűleg jobban illeszkedik az életkorához és a kortársai ízléséhez, mint a hegedű. Az iskolájában szerencsére nagyon támogatják. Az énektanár igyekszik összehozni egymással az iskola olyan diákjait, akik ügyesek a zenében és hasonló az ízlésük. Így jött össze azokkal a srácokkal a suliból, akikkel most alapítottak egy bandát. Komolyan mondom, hogy nagyon jól szólnak. Hihetetlen büszke vagyok rájuk, mert nagyon szorgalmasak és kitartóak. Feldolgozásokat írnak és készítik elő őket kisebb eseményekre, ahol felléphetek.

A legtöbb idejüket ezzel töltenék, de az egyetlen hely, ahol gyakorolni tudtak eddig, az az iskola ének terme, ami nem mindig szabad. Így arra jutottunk a szülőkkel közösen, hogy jó lenne, ha tudnánk a gyerekeknek biztosítani egy helyet, ahol napestig gyakorolhatnak. A házunkhoz tartozik egy garázs, amelyiket nem használjuk már egy ideje, így a szülőkkel összedobtunk rá, hogy az a helységet hangszigeteljük, berendezzük és ellássuk a megfelelő hangtechnikával. A gyerekek majd kiugrottak a bőrükből örömükben. Számunkra meg hihetetlen öröm, ha a gyerek olyan életcélt talál magának, amiben tényleg nagyon jó tud lenni.

Visszakanyarodva a napelemeinkre. Amikor megtervezik a napelemeket egy családi házra, kiszámolják, hogy a jelenlegi áramfogyasztás fényben mennyi napelem panel fog kelleni. Ez a módja a napelemes rendszer árak beállításának. Erről olvashatsz bárhol a világhálón, mindenhol így csinálják. Általában egyébként szoktak hagyni egy kis többletet, hogy ha valami miatt nőne a havi áramfogyasztásunk, akkor i legyen még miből fedezni. Emlékszem is, hogy ezt felvetették nekünk is, amikor csináltattuk. Azt mondtam, mindenképpen tegyenek így, mert készültünk klímát szereltetni a gyerekek szobáiba, mert ott a tetőtérben minden nyáron kibírhatatlan a hőség. Fel is szereltük a klímát, de azt még lefedte a napelemes rendszerünk. Aztán jött a gyerek koncertgarázsa, aminek az áramfogyasztása már túllépte a keretet, így évek óta először, megint igénybe kell vennünk a központi áramszolgáltatót.